Het rapport site-vitaliteit in Google Search Console

Het rapport site-vitaliteit

In Google Search Console is het nu mogelijk om te zien hoe je pagina’s presteren op basis van daadwerkelijke gebruiksgegevens. Het rapport site-vitaliteit geeft je inzicht in de problemen die zich voordoen met betrekking tot jouw paginaprestaties.. Door deze problemen op te lossen verhoog je de snelheid en de prestaties van jouw website. In deze blog leggen we je uit hoe je het rapport moet interpreteren en hoe je mogelijke problemen oplost.

Hoe werkt het rapport?

Wanneer je naar het rapport navigeert in Search Console zie je dat het is opgedeeld in twee categorieën: mobiel en desktop. Per categorie worden de URL’s gegroepeerd op basis van kwaliteit. De URL’s zijn ‘slecht’, ‘goed’ of hebben ‘verbetering nodig’.  

Let op: alleen URL’s met voldoende gegevens worden opgenomen in het rapport. Het totale aantal URL’s kan daarom afwijken van het totaal in de sitemap.

Het Rapport Site Vitaliteit
Afbeelding 1: Het rapport Site-vitaliteit

Wanneer heeft een pagina verbetering nodig?

De status van de URL’s wordt bepaald op basis van drie statistieken: LCP, FID en CLS.  

LCP (Largest Contentful Paint) geeft aan hoeveel tijd er nodig is om het grootste, direct zichtbare element op de pagina weer te geven. Vaak gaat het hier om een afbeelding of video. Idealiter is de laadtijd hiervan minder dan 2,5 seconde. 

FID (First Input Delay) geeft de tijd aan die de browser nodig heeft om te reageren op een interactie van de gebruiker. Een interactie is bijvoorbeeld het klikken op een knop of link. Voor een optimale gebruikservaring is het belangrijk om deze onder de 100 milliseconde te houden.

CLS (Cumulative Layout Shift) geeft aan in welke mate de pagina-indeling verschuift tijdens het laden van de pagina. Het verschuiven van een pagina tijdens het laden kan ervoor zorgen dat gebruikers tijdens het lezen of kijken hun plaats op de pagina kwijtraken of ‘misklikken’ wanneer ze een actie proberen uit te voeren. Om misklikken te voorkomen raadt Google je aan om ervoor te zorgen dat de CLS lager is dan 0,1 seconde. 

Wanneer je een van de probleemtypes aanklikt krijg je te zien op welke pagina’s het probleem zich voordoet. In sommige gevallen worden de pagina’s verzameld in URL groepen. Google veronderstelt dan dat de prestatieproblemen op jouw pagina’s worden veroorzaakt door hetzelfde onderliggende probleem. Bijvoorbeeld een functie of een element dat op alle pagina’s voorkomt. Daarnaast laat het rapport site-vitaliteit ook zien op welk moment een probleem zich voordoet. 

Site vitaliteit per URL
Afbeelding 2. Site-vitaliteit per URL(-groep)

Problemen oplossen

Om problemen te verhelpen of te voorkomen is er een aantal algemene oplossingen: 

  • Zorg dat jouw pagina niet groter is dan 500KB
  • Beperk het aantal paginabronnen tot maximaal 50 
  • LCP verbeteren: zorg dat jouw website prioriteiten stelt en content ‘boven de vouw’ als eerst inlaadt
  • FID verbeteren: beperk de hoeveelheid Javascript op je pagina
  • CLS verbeteren: geef alle afbeeldingen en video’s een specifieke afmeting, ofwel een ‘size attribute’.

Voor een specificatie van de problemen die zich voordoen op jouw pagina verwijst het rapport site-vitaliteit je door naar Pagespeed Insights. Hier kun je zien welke elementen op de pagina zorgen voor een mindere prestatie.  

Kortom: wat levert het rapport site-vitaliteit me op?

De prestaties van een website hangen nauw samen met de gebruikservaring. Een langere laadtijd van jouw website zorgt voor een significante toename van het bouncepercentage. Daarnaast gebruikt Google de prestaties van jouw pagina’s als ranking factor. Door het rapport site-vitaliteit goed te bestuderen en aan de slag te gaan met de problemen die zich voordoen zorg je voor meer én meer tevreden bezoekers.

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van jouw site-vitaliteit? Of wil je SEO verwerken in jouw online strategie? Neem dan contact op met Modation 

Bronnen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp